Programridning

Ikväll har jag och Dimma varit hos Anna i Kulltorp och ridit programridning.

Först när vi kom dit var Dimma på fånhumör och tyckte att saker och ting var lite läskiga. Det gick inte att skritta ordentligt och stackars Dimma var ensam i hela världen. Det brukar alltid hända massa saker när man är där, och det brukar vara massa hästar som rör sig överallt, men ikväll var det lugnt och då var det läskigt.

När vi sedan red program saknade jag Dimmas vanliga framåtbjudning, och jag upplevde att det kändes väldigt vingligt. Det hade dock inte sett vingligt ut, så det var ju bra. Däremot var det energifattigt i alla gångarter utom skritt, som istället var överilad. Efter att ha ridit programmet gick Anna igenom vad hon tyckte, och därefter hade jag möjlighet att få rida en gång till och ändra på det hon kommenterade. Då fick vi till riktigt bra gångarter, och här kommer några av kommentarerna/poängen vi fick:


TÖLT: 5 - 5,5
Tölten är den gångart som det återstår mest jobb med, men hon har i nuläget en ok grundtakt och trevliga rörelser.

TRAV: 6 - 6,5
I traven gäller det att Sannan kommer ihåg att trycka på Dimma lite, så att det blir ett fräschare tempo, och så att Dimma inte går ned under hand. Hon har en bra takt och med lite mer tempo ett bra sväv och fina rörelser. Idag smidde hon (slår ihop fram och bakhovarna så det låter) ganska mycket, så hon hade kanske snarare fått 6 än 6,5, men hon har kapacitet för mer än 6,0 i traven.

SKRITT: 5
Skritten är Dimmas sämsta gångart, och jag måste se till så att det inte blir överilat, utan att hon vilar ordentligt i stegen.

GALOPP: 6 - 6,5
Även i galoppen måste jag tänka på att hon ska ha ett lite friskare tempo, och passa så att hon inte hamnar under hand. I ett lite friskare tempo får hon ok takt, framåtgrip och sväv och en trevlig form.


Jag måste alltså överlag tänka på att rida på i ett lite friskare tempo, och tänka lite mindre på att ha henne formad. Det är bättre att hon kommer fram lite i formen och länger sitt steg.

De här poängen skulle Dimma få när hon gick sitt bästa idag, så att det är ju inte säkert att vi skulle kunna prestera så på en tävling, men det är i alla fall kul att få höra lite vad som finns i hästen.


Kommentarer
Postat av: Marie

Va duktiga Ni är!

2011-08-08 @ 22:43:55
URL: http://stall.brannebo.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Det lät som en rolig sak att göra! Kul att få veta lite vad man har för häst och kapacitet.



Jag känner igen det där med skritten, Rák tycker det är överskattat att vila i steget och gå snyggt. Allt ska gå väldigt fort tycker hon!

2011-08-09 @ 09:13:41
URL: http://barefootangel.blogg.se/
Postat av: Camilla- Bloppis på Bloggen

Kul att få lite bedömning på hur man ligger i dagsläget. Är det tio som är max i "er" värld också?

2011-08-09 @ 12:18:51
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Lina - Team Hippoteket

Jaha, finns det "särskild" programridning! Kul :)

2011-08-09 @ 22:13:21
URL: http://sallberglina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0